Mjuzikl “Kralj je gol” – sadržaj

/ Kralj je gol 2016, Mjuzikl


U ljetu 1936. engleski kralj Edward VIII i Lady Wallis Simpson jahtom Nahtlin stigli su na otok Rab. Stanovnici istoimenog gradića visokim su gostima priredili svečani doček, no ovaj kratak posjet ubrzo se pretvorio u neviđeni skandal. Na gradskoj plaži Edward VIII i njegova prijateljica kupali su se – goli. Ova epizoda bila bi možda brzo zaboravljena, da golišavce nije svojim starim aparatom iz potaje slikao mjesni fotograf Toni.

Do tada je Toni bio pomalo smiješna osoba i nitko na Rabu nije cijenio njegovo fotografsko umijeće. One rijetke mušterije na njegovim slikama imale bi u pravilu odrezane glave. . . Toni je siromašan te zbog toga ne može oženiti svoju zaručnicu Luču. No, nakon ovog pothvata, on je postao vrlo zanimljiva osoba. Mnogi su se naime, željeli domoći njegove kompromitirajuće fotografije, odnosno filma. U Londonu premijer Stanlev Baldvvin sada vidi šansu da se konačno prekine ljubavna veza između engleskog kralja i omrznute Amerikanke. U Beogradu njegov kolega jugoslavenski premijer Stojadinović računa da će s tom opscenom fotografijom u rukama moći ucjenjivati Engleze i od njih iznuditi mnogo političkih, gospodarstvenih i drugih koristi. Rapski gradonačelnik i gradska uprava se nadaju da će im Tonijev “corpus delicti” dovući na otok turiste, da će se sve svjetske novine o tome raspisati, procvasti će trgovina, ljudi će bolje živjeti, itd. . . Na kraju, i sam Edvvard VIII želi taj film. S razlogom se boji da bi mu on mogao pokvariti vjenčanje s ljubljenom Wallis. No, Toni ne želi nikome dati film, pa ni samom kralju koji mu za njega nudi lijepu svotu novaca. Toni namjerava svoje djelo poslati u Pariz na Svjetsku izložbu fotografije. Nada se, da će tamo osvojiti grand prix, jer još nikome do sada nije uspjelo slikati golog kralja i njegovu ljubavnicu.

Gradić Rab tako preko noći postane zanimljiv cijelom svijetu. Dolaze tu mnogi znatiželjnici, novinari, turisti. Stigli su i agenti premijera Stojadinovića kako bi se domogli kompromitirajućeg materijala, no Toni je film sakrio na sigurnom mjestu. Srpski agenti uhvate Tonija i strpaju ga u mjesni zatvor. Tamo na mladog fotografa vrše pritisak kako bi im predao film. No, on se ne da. Agenti stoga odluče Tonija odvesti u Beograd, gdje će ga podvrgnuti “specijalnom tretmanu”. Za ovaj incident sazna kralj, te krene osloboditi zatvorenika, ustvari, domoći se filma.
Do raspleta dolazi na rapskoj rivi. Srpski agenti sprovode Tonija prema brodu, no kralj i njegova svita prepriječe im put. Dolazi do napete situacije. Ne popuštaju agenti, ali ni kralj. Na vidiku je ozbiljan međunarodni incident. Tada se umiješa Toni. Svojevoljno preda kralju film. Zahvalni Edward VIII mu za uzvrat dade 500 funti i još k tome novi fotografski aparat, uz napomenu da s njime više ne snima gole kupače. . . Sada će Toni konačno moći oženiti svoju Luču koja je za njega “pravi grand prix”! Zadovoljan kralj i njegova pratnja napuštaju otok.
Kraj ljeta. Edward VIII nije zaboravio rabljane. Poslao im je pismo u kojem se’ zahvaljuje na gostoprimstvu. Nikad neće zaboraviti divne trenutke provedene na Rabu. Poslao im je i uvećanu fotografiju njega i Wallis, slavno djelo mladog Tonija, sa željom da im ona pomogne Rabu u razvoju turizma. Kad je gradonačelnik pred okupljenim rabljanima pokazao fotografiju, nastalo je ne malo iznenađenje. Naime, na velikoj fotografiji jesu dva gola tijela, muško i žensko, slikana na gradskoj plaži, ali – bez glava. Tonijev stari aparat je i ovoga puta zakazao. No, to gradonačelnika nije obeshrabrilo. Slike će visjeti u svečanoj dvorani gradske uprave, a turisti će je itekako htjeti vidjeti. Naravno, gledanje će se naplaćivati ..

Share this Post